A KERT AJÁNDÉKAI – ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK

A zöldségek és gyümölcsök jelentős táplálkozás- élettani szerepe vitathatatlan. Energia-, zsír-, és szénhidráttartalmukkal viszonylag alacsony, ugyanakkor jelentős vitamin, ásványi anyag és antioxidáns tartalommal bírnak. Vitaminok, és ásványi anyagok közül a C-, E- és K- vitaminok valamint a folsav és karotinoidok (A-provitamin) a leginkább említésre méltók, mivel szervezetünk elsõdlegesen zöldség- és gyümölcsfélékbőll tudja fedezni szükségleteit. Fontos szerepet játszanak számos betegség kockázatának csökkentésében, többek között a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Magas élelmi rosttartalmuk segíti a megfelelő bélműködést, teltségérzetet biztosít és jótékonyan befolyásolja szervezetünk zsír-és szénhidrát anyagcseréjét. Íz és illatanyagaik révén serkentik az emésztőnedvek termelését, ezáltal hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez. Magas víztartalmuknak köszönhetően szabályozzák a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát.

Egészséged megőrzése érdekében fogyassz legalább 4 adag zöldséget vagy gyümölcsöt naponta! Ebből legalább 1 adag friss vagy nyers legyen.(A burgonya nem számítható be a napi 4 adagba.)

Mennyi egy adag?
1 adag = 10 dkg friss, párolt vagy főtt, idényjellegű zöldség vagy gyümölcs (pl. 1 közepes paprika, paradicsom,1 közepes alma vagy narancs) vagy 1 kis tányér saláta vagy 1 kis pohárnyi bogyós gyümölcs.1

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása értelmében naponta minimum 400 g zöldség és gyümölcs fogyasztása ajánlott, amiből minimum 250 g zöldség és 150 g gyümölcs. Ez a majdnem fél kilogrammos mennyiség soknak tűnhet, azonban ha minden étkezésnél zöldség és gyümölcs is kerül az asztalra, ennek a mennyiségnek az elfogyasztása könnyen kivitelezhető.

Pár példa az egy napra vonatkozó, ideális mennyiségű zöldség- és gyümölcsadagokról:

https://www.thekitchn.com/10-photos-that-show-you-your-daily-recommended-servings-of-fruits-vegetables-207261

Tippek, trükkök, hogy növelhesd a bevitelt:

  • Válassz minél színesebb zöldségeket, gyümölcsöket!
  • Válogass bátran a friss mellett a fagyasztott variációkból is! A hozzáadott szószok, mártások nélkül készített variációk gyorsan és könnyen elkészíthető alternatívát nyújtanak, amikor nincs kéznél friss változat.
  • Fogyaszd a zöldségeket szendvicsfeltétként, salátaként, levesként, főzelékként, vagy akár köretként. Használd ki a lehetőségeket, és kísérletezz ki számodra tetsző alternatívákat!
  • A gyümölcsök kiválóan alkalmasak kisétkezésre. Készíts akár házi gyümölcsjoghurtot, gyümölcssalátát, gyümölcsös müzlit, fogyaszd őket hozzáadott cukormentes keksszel!
    Ne feledkezz el a rostok fontosságáról, és részesítsd előnyben a friss, egész gyümölcsöket a gyümölcslevekkel szemben!
  • Ahhoz, hogy a legmagasabb vitamintartalmú gyümölcsöket és zöldségeket vásárolhassuk kedvező áron, érdemes mindig a szezonális termények közül választani.

Egy kis segítség mely évszakban mit érdemes fogyasztani:

Kikilai Anna

dietetikus

  1. http://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer/