A TEJALLERGIA DIÉTÁS KEZELÉSE

A tejallergia a tejben lévő fehérjék által kiváltott specifikus, reprodukálható adverz tünetegyüttes, amelyben kóros immunológiai reakció mutatható ki. A tejallergia bármely életkorban megjelenthet. Az allergia anyatejes táplálás mellett is kialakulhat, mivel az allergének az anyatejen keresztül jutnak át a baba szervezetébe.

Milyen tünetek re kell odafigyelni tejallergia esetén?
  • gyomor- és bélrendszeri panaszok, pl. hasmenés, hányás,
  • bőrkiütés, ekcéma,
  • légúti panaszok, pl. orrfolyás, visszatérő hörghurutok,
  • ajak- és szemhéjduzzanat,
  • nem megfelelő súlygyarapodás,
  • véres széklet.
A tejallergia kezelése

Szigorú tejmentes étrend javasolt, ami azt jelenti, hogy nemcsak a tejet és tejtermékeket kell kihagyni az étrendből, hanem a nyomokban előforduló tejfehérje tartalmú ételeket sem szabad fogyasztani. Ezt a diétát nem könnyű betartani, figyelembe véve azt, hogy számos élelmiszerünk tartalmaz nyomokban tejet vagy tejszármazékot (pl. péksütemények, egyes kenyerek, margarinok, felvágottak, édességek, stb.).

A kiválasztásban segítségünkre vannak a hivalalos “free-from” listák, illetve a dietetikusok. Amikor a gyermek már minden élelmiszert fogyaszt, akkor természetesen jól alkalmazhatóak az előbb említett alapelvek, viszont ha a baba még döntően anyatejjel táplálkozik, akkor szükség van arra, hogy az anya a tejmentesen étkezzen. Később az anyatej pótlására speciális tápszerek alkalmazhatóak, amelyek a gyártás során speciális enzimatikus módszerrel lebontottak, tehát nem allergizálnak.

A gondosan betartott diéta hatására az esetek döntő többségében kinőhető a betegség, viszont a visszavezetésnél nagy figyelmet kell szentelni a fokozatosságra. Általában a táplálékallergiák megelőzése érdekében az allergének bevezetése kb. fél éves kortól javasolt a csecsemők étrendjébe szakember segítségével. Különös figyelmet igényelnek azok a babák, ahol a családban a szülők allergiásak.

Az allergia diagnózisa egy összetett feladat, törekszem arra, hogy a gyermekkorban feleslegesen diétázó betegem ne legyen, hiszen az egészséges testi, szellemi és lelki fejlődéshez az optimális tápanyag bevitel, feltétlenül szükséges.

dr. Tamás Katalin
gyermek gasztroenterológus, allergológus