A VAS FELSZÍVÓDÁSÁRÓL RÖVIDEN

A vas felszívódása egészségesen is bonyolult folyamat.

Esetleges táplálási és táplálkozási szokások, életkor, terhesség és szoptatás, vagy betegségek akut illetve krónikus formái érzékenyen befolyásolhatják.
A vas felszívódása a vékonybélben történik. A hús-hal-baromfi eredetű vas felszívódása egészséges bélnyálkahártya esetén 15%-os. A tojás, gabona, zöldség, gyümölcs eredetű vas felszívódása 3%, de aszkorbinsav és hús-hal-baromfi eredetű vas jelenlétében elérheti a 8%-ot is.

A vas felszívódását gátolják a karbonátok,oxalátok, foszfátok, fitátok (gabonák és hüvelyesek energia forrása) és a magas rosttartalom,valamint az étkezés alatt elfogyasztott kávé és tea is. A tojássárgájából a vas alig szívódik fel. (Klinikai és gyakorlati dietetika, Dr. Figler)

Rendeléseinken napi téma a vasanyagcsere, a vashiány is, az átmeneti vagy krónikus jellege. Milyen étkezési szokások helyesek, avagy kerülendőek. Kecsketej mizéria… a magas fehérjetartalma – mely az első 1000 nap koncepciója ellen szól, alacsony folsav tartalma, melynek idegrendszeri és vérképzési következményei ismertek, esetleges allergia esetén a kereszt-allergén jellege.

Szívesen segítünk!