LAKTÓZ INTOLERANCIA

A tejcukorbontási zavar nem allergiás folyamat, hanem enzimhiány vagy csökkent enzimtermelődés miatt kialakult állapot, ezért kell elkülöníteni a tejallergia diagnózisától. A laktóz (más néven tejcukor) a tejben található szénhidrát. Akkor beszélünk tejcukor lebontási zavarról, amikor a tej vagy egyéb tejtermék fogyasztását követően különféle tünetek jelentkeznek.

Ezek a tünetek lehetnek
  • puffadás,
  • hasi diszkomfortérzet,
  • hasmenés,
  • bűzös széklet.

A lebontási zavart a tejcukor bontó enzim (laktóz) hiánya vagy csökkent mennyisége okozza, így a tejcukor bontatlanul halad tovább a vékonybélből a vastagbélbe, ahol a vastagbél baktériumai bontják el rövid szénláncú zsírsavakká és gázokká.

Megkülönböztethetünk elsődleges és másodlagos laktóz intoleranciát.

Az elsődleges vagy primer tejcukorbontási zavar ritka kórkép, ebben az esetben már születéskor hiányzik a tejcukor bontó enzim, és egészen kis mennyiségű laktóz elfogyasztása is súlyos emésztési problémákat okoz, ezért fontos a diéta helyes összeállítása és betartása.

A másodlagos vagy szekunder laktóz intolerancia szerzett állapot, leggyakrabban hasmenéses állapotok, krónikus gyulladásos bélbetegségek, sebészeti beavatkozások, vírusfertőzések mellé társul. Kialakulását befolyásolja még a hosszabb időn keresztül fennálló gyógyszeres kezelés (pl. antibiotikumok). A szekunder laktóz intolerancia kezelésében is elsődleges a diéta, de az előbbihez képest enyhébb megszorításról van szó, amiben a beteg egyéni toleranciája a meghatározó. A diéta betartását segíti, az ún. free-from lista, amely olyan termékeket tartalmaz, amelyek gyártása, előállítása során sem közvetlenül, sem közvetve a gyártó nem használ fel allergiát illetve intoleranciát kiváltó anyagot.

Herczeg Szilvia
dietetikus