KOMPONENS ALAPÚ ALLERGIA DIAGNOSZTIKA (CRD) A GYERMEK GASZTROENTEROLÓGIÁBAN

Az „atópiás menetelés” ismert fogalom, jelentése az allergiás klinikai tünetek alakulása és átalakulása a csecsemőkortól a felnőttkorig. Gyermek gasztroenterológusként kiemelt téma a táplálékallergia, a tünetek, melyek táplálékallergiának tűnnek vagy tűnhetnek. A bőr-, léguti és bélrendszeri panaszok különböző súlyosságú, változatos tünet együtteseivel találkozunk. Ezek értékelése a feltételezett allergia tükrében a szakember feladata:

1. A születéstől kezdve jelentkező tünetek aprólékos feltérképezése, kórtörténet, anamnézis felvétel nagyon fontos, komoly alapját képezi a tervezett vizsgálatoknak, komoly szülő-orvos együttműködést igényel.

2. A szakmailag elfogadott lehetőségek: bőrteszt, epicutan teszt, allergénekre specifikus IgE ellenanyag mennyiségi kimutatása, provokációs tesztek. Ezen vizsgálatok összehangolása betegtől függően.

3. Az elmúlt években a kutatások középpontjába került a komponens alapú allergia diagnosztika. Értékelhetősége az allergológián belül számtalan területen terjed: onkológiai szerek okozta allergiák, rovarcsípés allergia, léguti allergiák, táplálékallergiák különböző témaköreiben, kiemelten a földimogyoró, mogyoró és egyéb olajosmagvak allergiája esetén, illetve a tervezett immunterápiák bevezetése és követése esetén.

Rendeléseinken a komponens alapú allergia diagnosztika abban lehet további segítségünkre, hogy súlyos vagy enyhe tünetekre számíthatunk, hogy kinőheti-e a gyerek az allergiáját, avagy sem. Továbbá keresztallergiák jelenlétét és azok súlyosságát igazolhatja vagy vetheti el. A CRD módszerrel is vizsgált léguti allergia típusa meghatározza a fogyasztható gyümölcsöket, zöldségeket, fűszereket, húsokat, halakat, stb. A kutatások ebben a témában folyamatosan haladnak.