FŰSZEREZZ!

A fűszerek azon túl, hogy jól ismert módon aromájukkal, ízükkel gazdagabbá varázsolják ételeinket,
funkcionálhatnak gyógynövényként, étvágyfokozóként. Érdemes kísérletezni, és kihasználni a fűszernövények gyógyító, betegség megelőző hatását.
A fűszerekben lévő hatóanyagok számos formában lelhetők fel, többek között illóolajok, keserű anyagok, gyanták, alkaloidok, glikozidok, vitaminok, növényi festékanyagok formájában.
Az illóolajok adják a...TOVÁBB »


CSAK A CSIRKE? MILYEN HÚST VÁLASSZUNK?

A hús az egyik legfontosabb fehérje forrás, mely ideális mennyiségben tartalmaz esszenciális aminosavakat. Az esszenciális aminosavak olyan fehérjerészecskék, melyeket a szervezet nem képes előállítani, így csak a táplálékból lehet fedezni a szükségletet.
Nem elhanyagolható a húsok B1-,B2-,B6-,B12-, valamint A- és D-vitamin tartalma.
A húsokban lévő...TOVÁBB »


JÓTÉKONY ROSTOK

Az élelmi rostok a növényi részek azon összetevői, melyeket nem tudja a szervezet megem
észteni, mégis fontos élettani hatással bírnak. Mint ilyenek, elengedhetetlen alkotóelemei az egészséges étkezésnek. Összetett szénhidrátok, melyek emészthetetlenek, csak a vastagbélben élő baktériumok képesek részlege
s lebontásukra. Az így keletkező rostrészek elősegítik a bélben élő jótékony...TOVÁBB »


A KERT AJÁNDÉKAI – ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK

A zöldségek és gyümölcsök jelentős táplálkozás- élettani szerepe vitathatatlan. Energia-, zsír-, és szénhidráttartalmukkal viszonylag alacsony, ugyanakkor jelentős vitamin, ásványi anyag és antioxidáns tartalommal bírnak. Vitaminok, és ásványi anyagok közül a C-, E- és K- vitaminok valamint a folsav és karotinoidok (A-provitamin) a leginkább említésre méltók,...TOVÁBB »


GABONÁKBÓL JÓT, EGÉSZSÉGESEN!

Táplálkozásunk alapját képezik a gabonafélék. A mindenki által jól ismert gabonafélék közé tartozik a búza, árpa, rozs, zab, kukorica, rizs, azonban egyre inkább teret hódítanak az alternatív gabonafélék, és a belőlük készült termékek. Ebbe a csoportba tartozik a köles, hajdina, quinoa, amaránt.
A különböző gabonafélékből készült liszteket, korpákat,...TOVÁBB »


„MINDENMENTES”

A divatdiétázók, az öndiagnózisok felállítói, az „egészségesen” étkezők és a valóban táplálékallergiások özöne alkotja ma a gyermek és felnőtt közösségeket.

Számtalan önképzett laikus ember mond véleményt és ad tanácsot, esetleg hirdeti magát szakemberként a „piacon”. A kereslet és kínálat igényeinek megfelelően szép számmal nyíltak a speciális ételeket és összetevőiket áruló üzletek...TOVÁBB »


KOMPONENS ALAPÚ ALLERGIA DIAGNOSZTIKA (CRD) A GYERMEK GASZTROENTEROLÓGIÁBAN

Az „atópiás menetelés” ismert fogalom, jelentése az allergiás klinikai tünetek alakulása és átalakulása a csecsemőkortól a felnőttkorig. Gyermek gasztroenterológusként kiemelt téma a táplálékallergia, a tünetek, melyek táplálékallergiának tűnnek vagy tűnhetnek. A bőr-, léguti és bélrendszeri panaszok különböző súlyosságú, változatos tünet együtteseivel találkozunk. Ezek...TOVÁBB »


MILYEN FINOMSÁGOT HOZZON A TÉLAPÓ?

Az ünnepek közeledtével az egyik legfontosabb kérdés a diétás tanácsadás alatt az, hogy mi kerüljön majd a gyerek kiscipőjébe, mit hozzon a Mikulás.

A következő pár ötlettel a fruktózban szegény és tejmentes diétát tartó gyerekek szüleinek szeretnék segítséget nyújtani.

Az alábbi tippeknél természetesen az életkort nagyon fontos mérlegelnünk,...TOVÁBB »


KALORIZÁLÁS OKOSAN

Gyakran érkeznek hozzánk az anyukák azzal a problémával, hogy már kevés az anyatej, viszont a hozzátáplálás döcögősen halad. Ilyenkor nagyon fontos a kalorizálás, hogy a súlyfejlődés ne torpanjon meg. A kezdés pépekkel ideális, de fontos az ízek bevezetése is.

Tapasztalataink szerint keveseknek jut eszébe egy nagyon értékes tápanyagforrás, mely nem...TOVÁBB »


A VAS FELSZÍVÓDÁSÁRÓL RÖVIDEN

A vas felszívódása egészségesen is bonyolult folyamat.

Esetleges táplálási és táplálkozási szokások, életkor, terhesség és szoptatás, vagy betegségek akut illetve krónikus formái érzékenyen befolyásolhatják.
A vas felszívódása a vékonybélben történik. A hús-hal-baromfi eredetű vas felszívódása egészséges bélnyálkahártya esetén 15%-os. A tojás, gabona, zöldség, gyümölcs...TOVÁBB »


ZÖLDSÉGET, DE HOGYAN?!

Rendelésünkön gyakori téma, hogy hogyan „rejtsük” el a zöldségeket a gyerekek étrendjébe. Kérdés szokott lenni az is, hogy hogyan színesítsük a mindennapi kisétkezéseket számukra.

Zöldség nem csak nyersen, főzelék, csőben sült vagy rakott formában kerülhet az asztalra.

Remek megoldás lehet, ha különböző szendvicskrémeket készítünk zöldség, hús vagy éppen tejtermékek felhasználásával.

Kipróbálhatjuk...TOVÁBB »


A GYERMEKEK EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSA

Az egészséges táplálkozás kialakításában nekünk, szülőknek nagy szerepünk van. A helyes szokások megismertetését már egészen apró korban el kell kezdenünk, mivel így válhatnak gyermekeinkből egészséges felnőttek. Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásban minden élelmiszercsoport megtalálható, de a mennyiségekre és a minőségre különösen oda kell odafigyelnünk.

Nézzük pontokba szedve a dietetikusaink...TOVÁBB »

ÉTKEZÉSI TANÁCSOK VÁRANDÓSOK SZÁMÁRA


A kisbaba érkezésére várva a legtöbb leendő anyuka odafigyel a táplálkozására, mivel ez befolyásolja a magzat fejlődését, a születendő gyermek egészségi állapotát, a szülés időpontját, és az anya egészségi állapotát is. Sokszor az él a köztudatban, hogy egy várandós anyának „kettő helyett” kell ennie, amit...TOVÁBB »


LAKTÓZ INTOLERANCIA

A tejcukorbontási zavar nem allergiás folyamat, hanem enzimhiány vagy csökkent enzimtermelődés miatt kialakult állapot, ezért kell elkülöníteni a tejallergia diagnózisától. A laktóz (más néven tejcukor) a tejben található szénhidrát. Akkor beszélünk tejcukor lebontási zavarról, amikor a tej vagy egyéb tejtermék fogyasztását követően különféle tünetek jelentkeznek.

Ezek a tünetek lehetnek
GLUTÉNMENTES ÉTREND, A LISZTÉRZÉKENYSÉG TERÁPIÁJA


A coeliakia kezelési módja a kizárólagos diéta, amit egész életen keresztül kell tartani, s gyógyszeres kiegészítést nem igényel.

Néhány szó a diétáról

A betegség diagnosztizálása után az étrendet úgy kell összeállítani, hogy a glutént tartalmazó alapanyagokat, élelmiszereket kiiktassuk az étrendből. Szerencsére manapság ez egyre...TOVÁBB »


A TEJALLERGIA DIÉTÁS KEZELÉSE

A tejallergia a tejben lévő fehérjék által kiváltott specifikus, reprodukálható adverz tünetegyüttes, amelyben kóros immunológiai reakció mutatható ki. A tejallergia bármely életkorban megjelenthet. Az allergia anyatejes táplálás mellett is kialakulhat, mivel az allergének az anyatejen keresztül jutnak át a baba szervezetébe.

Milyen tünetek re kell odafigyelni tejallergia esetén?
KERESZTALLERGIA

Az allergia nem más, mint a szervezet immunválasza különböző anyagokra. Gyakori az IgE mediált reakció, melynek során az immunrendszer IgE típusú antitesteket termel az adott anyagban található fehérje tartalmú molekulával szemben. Ezeket a fehérje molekulákat szénhidrát oldalláncaik változatos allergénné teszik. Ezek az oldalláncok felelősek a keresztallergia kialakulásáért. Ezen molekulákat az...TOVÁBB »


A TEHÉNTEJALLERGIA A DIETETIKUS SZEMSZÖGÉBŐL


Dietetikusként pontosan tudom, hogy mennyire nehéz helyzet az, amikor a szakrendelésekre ellátogató szülőknek kimondjuk a diagnózist: “a gyermeke tejfehérje-allergiás”. Azonnal rengeteg kérdés merül fel a szülőkben, elsősorban azzal kapcsolatosan, hogy mit is adjanak ezek után a gyermeknek reggelire, ebédre, vacsorára.

A tejfehérje allergia tejben lévő...TOVÁBB »


TOJÁSALLERGIA

A tej mellett csecsemő és kisgyermekkorban a leggyakoribb allergén a tojás. Az allergia tünetei már a hozzátáplálás megkezdése előtt, az anyatejes táplálás időszaka alatt is jelentkezhetnek.

A tojásallergia tünetei hasonlóak egyéb táplálékallergia tüneteihez, bőr- és légúti tünetek jelentkeznek, mint kiütés, viszketés, ekcéma, tüsszögés, légzési nehezítettség, előfordulhatnak emésztőrendszeri tünetek (gyomorfájdalom, hányinger, hányás,...TOVÁBB »


ALLERGIA PREVENCIÓ, ÚJ SZEMLÉLETEK

Az allergiás betegségek (asztma, allergiás nátha, atópiás dermatitis, krónikus urticaria, ételallergia) genetikailag determinált, immunmediált kórképek. Az allergia az immunrendszer túlérzékeny válaszreakciója idegen anyagokkal szemben. A genetikailag predisponált egyéneknél a betegség jellemzően külső tényezők hatására alakul ki, például: táplálkozás, mozgás, fertőzések, toxinok, gyógyszerek, de akár stressz és pszichoszociális...TOVÁBB »