„MINDENMENTES”

A divatdiétázók, az öndiagnózisok felállítói, az „egészségesen” étkezők és a valóban táplálékallergiások özöne alkotja ma a gyermek és felnőtt közösségeket.

Számtalan önképzett laikus ember mond véleményt és ad tanácsot, esetleg hirdeti magát szakemberként a „piacon”. A kereslet és kínálat igényeinek megfelelően szép számmal nyíltak a speciális ételeket és összetevőiket áruló üzletek és kerültek a polcokra a „különlegesebbnél különlegesebb” termékek.

Miközben a közétkeztetéshez szakorvosi igazolás kell a rendelet alapján, szigorúan szakember által ellenőrzött ételt kaphatnak a gyerekek a közösségekben, a születésnapi torták csak úgy besétálhatnak, besurrannak a bölcsődékbe, ovikba vagy az iskolába. Ugyanez a helyzet az ünnepi, szülők által összedobott közösségi rendezvényeken is.

Csodaszép terítés, izgatott gyerekek, torta, sütemény, nassolni való!

A torta „mindenmentes”, üzenik a gyerekeknek, nincs benne „semmi” nyugodtan mindenki ehet belőle. Senki nem ellenőrzi, olvasható allergén információt nem tartalmaz.

„MINDENMENTES”, mit jelenthet ez?

  • A diabetesesnek, cukormentest.
  • A tojásallergiásnak tojásmentest.
  • A tejallergiásnak tejmentest.
  • A lisztérzékenyeknek gluténmentest.
  • Az olajos magvakra allergiásoknak, pl. földi mogyoró mentest.
  • Na és a vegán és vegetáriuánus ?

A kommunikáció, ami otthon mindenkinek egyértelmű, az már egy másik környezetben félre értelmezhető!

Az elmúlt rendelésen hallottak miatt írtam ezt az összefoglalást, mert azon a „bulin”, akkor a MINDENMENTES sütemény, súlyos allergiás tüneteket okozott egy mogyoró allergiás gyereknél.

Tanulságos történet!