KALORIZÁLÁS OKOSAN

Gyakran érkeznek hozzánk az anyukák azzal a problémával, hogy már kevés az anyatej, viszont a hozzátáplálás döcögősen halad. Ilyenkor nagyon fontos a kalorizálás, hogy a súlyfejlődés ne torpanjon meg. A kezdés pépekkel ideális, de fontos az ízek bevezetése is.

Tapasztalataink szerint keveseknek jut eszébe egy nagyon értékes tápanyagforrás, mely nem más, mint a gesztenye. Számunkra nagy kedvenc, hiszen amellett, hogy beilleszthető a szoptatós anyai étrendbe is, körülbelül 6 hónapos korban a kicsiknél is elkezdhetjük kóstoltatását. Szerencsés választás abból a szempontból is, hogy alig allergiásak gyermekkorban a gesztenyére.

Körülbelül 1 csésze gesztenyében (150 g) 250 kalória, 7,2 g fehérje, 49 g szénhidrát és 2,25 g zsír van. Ezen kívül E-vitamint, káliumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz.

Gesztenyét süthetünk otthon házilag, de manapság a boltok polcain is megtalálhatjuk különböző kiszerelésben. Ezt akár natúr formában, kisétkezésként is beilleszthetjük étrendünkbe.

Fontos, hogy püré/massza esetében a 100% gesztenyetartalmú, cukrozatlan, aromamentes fajtát válasszuk. Ebből akár finom desszertet is készíthetünk. Speciális étrendekbe is rugalmasan beilleszthető.

Remek ízvilágot alakíthatunk ki, ha egy-két szemet a sütőzsákba „varázsolunk” alma, burgonya esetleg husi mellé.

 

Varga Petra

dietetikus